Σωστή χρήση αντιηλιακών προϊόντων
Αντιηλιακά προσώπου και σώματος: Το αντιηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πρίν την έκθεσή μας στον ήλιο ενώ θα πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον κάθε 1-2 ώρες ή μετά από κάθε μπάνιο. Η ικανή ποσότητα αντιηλιακού είναι 3 κουταλιές της σούπας εαν θέλουμε να έχουμε την επιθυμητή προστασία. Το πρόσωπο είναι περισσότερο ανεκτικό επειδή είναι εκτεθειμένο στον ήλιο όλο τον χρόνο για αυτό δεν είναι απαραίτητοι πάρα πολύ μεγάλοι δείκτες πέρα από το αισθητικό κομμάτι όταν υπάρχει τάση για πανάδες. Όσον αφορά το υπόλοιπο σώμα ανάλογα με τον τύπο δέρματος συνίσταται: Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, δηλ αυτές που δεν μαυρίζουν εύκολα απλά κοκκινίζουν έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία για αυτό απαιτείται δείκτης 50 ενώ αργότερα μπορεί να μειωθεί και σε 30. Για μέτρια ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες ιδανικός δείκτης είναι το 30 αρχικά και αργότερα το 20. Για σταρένια επιδερμίδα συνίσταται αντιηλιακό με δείκτη 20 ή 30 που μετά απο κάποιες μέρες μπορεί να μειωθεί σε 15. Για σκουρόχρωμες επιδερμίδες κατάλληλος δείκτης είναι το 15.

Σημαντικοί έλεγχοι και έρευνες Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες της ΕU (2006/647/EC), οι δείκτες SPF 2 και SPF 4 θεωρούνται πλέον «απαρχαιωμένοι», καθώς δεν προσφέρουν την ελάχιστη απαιτούμενη προστασία. Ο χαμηλότερος δείκτης είναι σήμερα το SPF 8. Eπίσης, δείκτες άνω του 50 δεν προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία από τις ακτίνες UVB, συνεπώς δεν χρησιμοποιούνται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δείκτης 50 μπλοκάρει τις ακτίνες μόνο κατά 1% περισσότερο (98%) έναντι του δείκτη 30 (97%). Σύμφωνα με το περιοδικό Which? Της Βρετανικής Ένωσης Καταναλωτών τα φθηνά αντιηλιακά παρέχουν πράγματι την προστασία που αναγράφεται στην συσκευασία τους και επομένως είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα αντίστοιχα πολύ ακριβότερα αντιηλιακά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστέυονται αντιηλιακά προϊόντα που κοστίζουν ακόμα και 50% λιγότρερο από τα <<επώνυμα>>.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιηλιακή προστασία Τα αντιηλιακά προϊόντα που έρχονται στο προσκήνιο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητα για την προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η επιλογή τους ωστόσο δεν είναι πάντα ορθή μιας και δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αδυνατούν να κατανοήσουν τις ετικέτες των αντίστοιχων προϊόντων και τους όρους εκείνους που εξηγούν την χρήση τους. Η απόφαση για την αγορά του αντηλιακού δεν θα πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα διότι πέρα από την εμφάνισή μας η χρήση του επηρεάζει και την υγεία μας, βάσει μελετών και επιστημονικών ελέγχων που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύει η ηλιακή ακτινοβολία.
